Как да изберем система за видеонаблюдение

Какво искам да постигна и защо ми е необходима система за видеонблюдение?

Системите за видеонаблюдение се използват най-вече поради следните причини:

 • Да записват злоумишлените действия на лица с цел охрана на имуществото, осигуряване на сигурността, безопасността и реда и предотвратяване на кражби, вандализъм, други злоупотреби и т.н;
 • Да записват действията на персонала;
 • Да допълнят други системи за физическа сигурност като например сигнално – охранителна система.

По принцип е практично да се помисли предварително за критичните области, които трябва да се следят от камерите (като входове, изходи, каси,сейфове и т.н). Необходимо е да се прецени и какво ще правите с наличната вече инфомация – колко дълго искате да се съхранява и колко често ще се преглежда. Отговаряйки си на тези въпроси ще бъде лесно да бъдат избрани подходящите за вас камери.

Какви камери ще използвам?

Разумно е специалистът, който ще изгради системата, да Ви покаже видовете камери, които се предлагат на пазара. Както и да обсъдите техните технически параметри – област на видимост, оптическо увеличение и т.н. Изборът е между следните видове камери:

 • Фиксирани (Fixed) или подвижни (PTZ):
  Kамерата можа да бъде фиксирана и да гледа само в една определена област или да бъде подвижна (да се движи наляво, надясно, нагоре и надолу и да има оптическо увеличение). В по малките системи се монтират най-вече фиксираните камери, тъй като те са значително по-евтини. PTZ камерите се използват, когато се следят по-големи площи и има оператор, който ги управлява.
 • Цветни, инфрачервени или термални:
  Инфрачервените камери се използват най-вече за нощно виждане. Те изискват специални лампи – инфрачервени прожектори. За работата на термалните камери не е необходимо допълнително осветление, но те са изключително скъпи. Ако вашата система ще следи обекти през деня и ще работи в добре осветени помещения очевидният избор е цветни камери.
 • Стандартни или мегапикселови:
  Стандартните камери с висока резолюция (VGA camera) имат ограничено поле на виждане – 640×480 пиксела. Така че тези камери трябва да бъдат местени ако искаме да виждаме по „голяма картина”. Този проблем е решен с мегапикселовите камери, чиято резолюция достига до 2560 x 1920 пиксела. Т.е областта на видимост на тези камери е 16 пъти по голяма от тази на стандартните.
 • IP, HD или аналогова камера:
  Докато аналоговите камери могат да бъдат гледани и записвани само през компютър или записващо устройство, то IP камерите записват директо в тях. Основната разлика между двата типа камери е в начина, по който се доставя видео сигнала. Аналаговите камери преобразуват видео сигнала във формат, който може да се гледа през телевизор или друг приемник като монитора например. IP камерата действа като самостоятелно мрежово утройство, което може да се свърже към съществуващата мрежа, и картината да се наблюдава през уеб браузер и сътветно отдалечено през интернет. Решението дали да купувате за входните точки на обектите си по-достъпни аналогови камери или HD или IP камери, зависи от качеството на изображението, което желаете, и от вашите настоящи и дългосрочни нужди за сигурност. Аналоговата камера предлага изображение с ниска разделителна способност. HD камерата осигурява ясно изображение с висока разделителна способност, подходящо за идентифициране на числа и знаци, или за доказателствен запис за правни цели. По-високата разделителна способност предлага далеч по – детайлна картина, което дава възможност да увеличавате цифрово и да запазвате качеството на изображението, за да идентифицирате обекти и детайли, като например табелки с номера на автомобила.

Как ще съхранявам информацията?

Информацията може да се съхранява в самата камера, на комютър или цифров видеорекордер (DVR).

 • DVR:
  Най често използвани са DVR – специализирани устройства за запис, съхранение и управление на информацията от аналогови камери. При избора на записващо устройство водещите критерии ще бъдат – броя на камерите, качеството на образа и времето на съхранение.
 • NVR
  Network video recorder са записващи устройства само за IP камери.
 • HDVR
  HDVRса хибридни DVR или NVR, които поддържат IP и аналогови камери
 • IP Video Surveillance Software:
  Софтуерно приложение за обработка на изображенията от камерите. Настройката му изисква намесата на експерт и се използва най-вече при голямо количество на камерите.

Когато избирате подходящото за Вас записващо устройство обърнете внимание на една много важна характеристика „motion detection“ – да се прави запис само при наличие на движение.

Как ще гледам камерите?

Решаващ момент при избора на подходяща система е начина, по който искате да разглеждате информацията от вашата камера. Ще имате ли контролно помощение, в което обучен персонал ще следи постоянно системата? Искате ли да имате отдалечен достъп до камерите?

Трябва ли да се интегрира системата за видеонаблюдение към друга система?

Интегрираните системи за сигурност са сложни системи, които свързват няколко системи за сигурност в едно цяло.

Трябва да имате в предвид, че тъй като всяка от тези системи е независима и интелигентна, ще ви е необходим професионалист, за да ги интегрирате успешно.

От какво зависи цената на CCTV системата?

Цената на CCTV систематa ще зависи от това, какво искате да постигнете с нея. IP камерите са по скъпи, т.к качеството на картината е по добро и могат да се гледат директно през интернет. Съвременните тенденции на развитие в тази област са именно в тази насока. Но ако вие искате да следите помещения с фиксирани точки, нямате високи изисквания за образ, то тогава аналоговите камери са най-подходящият избор за вас. Ако охраняваната област е голяма, ще бъде по ефективно да си закупите PTZ камери с висока резолюция.

Съвет от нас: Ключовите проблеми, които са предизвикали закупуването на CCTV системата ще очертаят и акспектите на VMS (video management system) решението, от което се нуждаете.

Ние препоръчваме: Изборът на CCTV система трябва да бъде съобразен с Вас и изискванията на Вашия бизнес.

Featured Items