10 съвета за избор на подходящи камери за сигурност

Изборът на правилните камери за сигурност е проблем, с който се сблъскват много фирми.

10 са въпросите, които бизнесът трябва да си зададе, преди да инвестира в нова система за наблюдение.

 1. Трябва ли камерите да са дискретни или да действат като визуално възпиращо средство?

  Местоположението и целта, която искате да постигнете, ще определят дали са необходими видими или дискретни камери.

  Корпусните камерите са големи. Те напомнят на хората, че са наблюдавани и намаляват вероятността от кражба.
  Куполните камери са дискретни поради малката им полусферична форма (ултра компактните модели са толкова малки, че могат да се поберат в дланта на ръката ви).
  И накрая, PZT камерите се използват за наблюдение на обширни области и за лесно следене на движещи се обекти.

 2. Къде ще се монтират охранителните камери: на открито или на закрито?

  Основната разлика между вътрешните и външните камери за сигурност са видовете външни фактори, с които всяка камера трябва да се справи. И двата типа камери обикновено се предлагат със сходни характеристики, но външните камери трябва да са издържливи на лоши метеорологични условия.
  Външните камери също са по-уязвими на вандализъм, така че обикновено те се изработват от по-устойчиви материали, като метал, и могат да бъдат по-тежки или поставени в корпус, за да се предпазят.

  Например в индустрии като транспорта е важно да се избере решение за видеонаблюдение, което да работи надеждно в тежки условия и при високи нива на вибрации.

  Но не само външните камери се нуждаят от защитена среда. В промишленни фабрики например, може да се наложи камерите да бъдат защитени от дървени стърготини, в кухнята на ресторантите е важно камерата да е защитена от мазнини, а в барове и клубове машините за дим и разлятите напитки трябва да се вземат в предвид при намиране на защитено място за монтажа на камерите.

 3. Колко голяма площ искате да покриете?

  Площта, който искате да покриете със система за наблюдение, ще определи и избора на камери и вида на мрежата, от която се нуждаете.

  PTZ камерите са подходящи за по-големи площи предвид големия им диапазон на видимост  и възможност за увеличаване на мащаба при конкретна дейност

  По-малките площи вероятно ще изискват само статични камери.

  Повечето фирми ще изискват само LAN мрежа; въпреки това за големите обекти ще е необходима WAN мрежа.

 4. От каква яснота и детайлност на изображението се нуждаете?

  Размерът на зоната, която искате да наблюдавате, ще определи и разделителната способност, от която се нуждаете. Например, широките търговски площи ще изискват камери с висока разделителна способност, за да се гарантира качеството на изображението при увеличение.

  По-малките зони като офиси например, обикновено изискват камери с по ниска разделителна способност. Не винаги, камерата с най-висока разделителна способност е най-подходяща за всяка ситуация.
  Ако искате да наблюдавате дребни детайли (например банкноти), трябва да изберете камера с тесен ъгъл на виждане. С нея ще имате възможност да видите тези детайли дори и отдалеч.

 5. Какви са условията на осветление?

  Важно е да тествате камерите предварително, за да видите кои модели работят най-добре в условията на осветеност във вашите помещения.

  Има различни технологии, като например технологията за филтриране на светлина с IR филтри, с която може да се усили или намали количеството светлина, достигащо до сензора, създавайки по-ясни изображения през деня и нощта.

 6. Важно ли е аудиото?

  Интегрирането на аудио в система за наблюдение позволява на персонала както да слуша и записва звука, така и да контактувате с хората в помещението чрез камери снабдени с вграден високоговорител – функция за така нареченото двупосочно аудио. Инсталирането на камери с аудио дава допълнителни ползи за сигурността ви.

 7. Ще разширявате ли вашата система с още камери?

  Важно е изграждането на гъвкава система за наблюдение. Проблемът с традиционните системи за видеонаблюдение е, че те са затворени. Това означава, че се окабелява предварително и е трудно тяхното разширение.

  Добавянето на нови камери е по-лесно с IP камерите,които могат да бъдат свързани чрез безжична (WIFI) мрежа. Въпреки удобството от безжичната връзка, е необходимо  камерите да бъдат свързани към захранване, т.е отново е необходимо прокарването на кабел до камерата. За добавянето на допълнителна IP камера, свързана чрез кабел, може да е необходимо да добавите мрежов суич с повече портове.

 8. Кои части от вашия бизнес биха имали полза от ефективното наблюдение и мониторинга?

  Бизнесът използва системите за виденаблюдение, не само за детекция на кражби, но и за  увеличение  безопасността на персонала и предотвратяване на инциденти като насилие на работното място, материални щети и вандализъм.

  Записът на събития от система за наблюдение може да донесе ползи не само по отношение на сигурността и мониторинга, но и в по-широк план за управлението и анализа на бизнеса.

  Например, в индустрии като търговията на дребно разбирането на това как клиентите се движат в магазина е от решаващо значение за разположението на продуктите в магазина, а за оценка на пол и възраст на купувачите могат да се използват разширени функции като разпознаване на лица. Тези възможности могат да позволят на собствениците на магазини не само да разберат по-добре профила на своите купувачи, но и дават възможност за провеждането на целенасочена реклама, която да помогне за показването на най-подходящите продукти на пазар им.

 9. Могат ли VMS анализите да помогнат на вашия бизнес?

  Ефективната VMS система е от съществено значение, като се има предвид, че средният период от време, в който някой може да се фокусира върху видео кадри, е само 20 минути. VMS или вградените аналитични функции могат да ви предупредят за подозрителна активност.

  Вградените алгоритми за детекция на движение предоставят полезна информация, като общия брой хора, които влизат в магазин. Така търговците на дребно биха могли да оценят кое е най-доброто време от деня за промоции.

 10. Как да изберете подходящо VMS решение

  Основните проблеми, които са предизвикали закупуването на система за видеонаблюдение, ще очертаят и аспектите на VMS решението, от което се нуждаете.

Featured Items