Топ 5 бранда камери за видеонаблюдение през 2021 г.

Топ 5 бранда камери за видеонаблюдение през 2021 г.

IP камерите са в основата на съвременните системи за видеонаблюдение. Ще разгледаме петте най-добри марки IP камери, разделени в три категории: камери с високо качество на изображението в условия на слаба осветеност, панорамни камери и камери с високо ниво на киберсигурност. Резултатите показват огромно предпочитание към китайските марки.

Потребителите по целия свят все още предпочитат китайските марки поради тяхното високо качество и конкурентни цени. През следващите години най вероятно китайското господство във видеонаблюдението ще бъде солидно и непоклатимо. Нека анализираме резултатите.

Първа категория: Lowlight камери

5-те най-добри lowlight камери за 2021 г.

В категорията „Lowlight“: Hikvision Digital Technology е явен фаворит, избран от 19,43% от потребителите. Следват Axis Communications (15,14%), Dahua Technology (14%), Bosch Security Systems (12,86%) и Hanwha Techwin (9,43%).

Качеството и производителността определят колко добра е камерата с функция „Lowlight“. Например серията DarkfigherX на Hikvision твърди, че някои модели могат да улавят цвят при 0.001 Lux.

Продуктите от тази гама са оборудвани с обектив с широка бленда и с източник на светлина за осигуряване на допълнителна осветеност. Благодарение на което камерите създават по-ярки и цветни изображения, дори в среда с ниска интензивност на светлината. Този тип нови камери предлагат не само видеонаблюдение в реални цветове и с висока детайлност през нощта, но и идентификация на хора и превозни средства чрез вградения изкуствен интелект.

Цената е другият основен критерий за избор на потребителите.

Съотношението цена – производителност на китайските продукти е ключовата причина поради която китайските марки са силно предпочитани.

Втора категория: Панорамни камери

5-те най-добри панорамни камери за 2021 г.

В тази категория Hikvision отново се класира на първо място, избрано с 19,07% от потребителите. Следват Axis (14,83%), Dahua (13,98%), Avigilon (9,75%) и Hanwha Techwin (8,47%). След тях в класацията са Bosch, Vivotek и Mobotix.

Панорамните изображения са възможни с два типа камери: fisheye камери и multi-sensor камери, които разполагат със следните модерни технологии: Image Stitching Technology и 360-Degree & Dewarping.

Image Stitching Technology

Image stitching  е процеса на комбиниране на много изображения със съвпадащи области от изображението, за да се създаде панорамно изображение с висока резолюция. За целта се използва софтуер, като необходимо условие за генерирането на плавно изображение е почти точно припокриване на картините и идентичната им експонация.

360-Degree & Dewarping

За да се използват максимално предимствата на 360 градусовите лещи е необходима цифрова манипулация на оригиналното изображение. Този процес се нарича “dewarping” и позволява всяка област от оригиналното „рибено око“ да бъде конвертирана и да наподобява стандартния видео поток. Потребителя може да разглежда различните части от изображението по конвенционалния начин.

Освен възможностите на софтуера, ключови фактори, които влияят върху избора на  потребителите са: качеството на изображението и лесното инсталиране и поддръжка.

Можем да  дадем пример с някои марки: За Axis това е иновативният дизайн на тяхната multi-sensor камера  – подходящ за видеонаблюдение на кръстовища. MOBOTIX впечатлява с функция за интелигентен видео анализ на своята fisheye камера.

Трета категория: Камери с високо ниво на киберсигурност

5-те най-добри cybersecurity камери за 2021 г.

В третата категория най-добрите марки с добри функции за киберсигурност са: Axis (20%), следван от  Bosch (15,35%), Hikvision (12,09%), Dahua (10,7%) и Hanwha Techwin (9,77%). След тях са Avigilon, Pelco и MOBOTIX.

Очевидно западните марки превъзхождат китайските в тази категория и са спечелили доверието на потребителите.

Axis потвърждава нивото си на сигурност, като поддържа политика за справяне с всеки проблем относно уязвимост, изпращане на актуализации и известия и т.н. MOBOTIX е единственият, който не само говори за киберсигурност, но също така има и сертификат за тяхното ниво на киберсигурност и над 14 годишен опит в областта.

Някои от основни характеристиките за киберсигурността са:

  • Интеграция с Trend Micro /един от най-големите доставчици на антивирусна защита в света/ за предотвратяване на кибератаки
  • IOT сигурност – разрешение потвърдено от трета страна
  • Задължителни настройки на пароли и партньорства за киберсигурност
  • Чести актуализации на фърмуера
  • Добро криптиране
  • Силна защита на данните

Не е изненадващо, че западните марки се нареждат на върха, тъй като техните функции за сигурност са добре известни и са резултат от дългогодишен опит. По-специално Bosch е един от първите, които приемат TPM модули в своите камери за съхранение на ключовете за криптиране /защитава данните от хакери, като ги криптира на хардуерно ниво, използвайки криптографски ключ, който се съхранява безопасно в уникален вграден модул.

Featured Items